Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Verktøy

Definisjon mobbing

Mobbing av barn er handlinger fra voksne og/eller barn som:

Hindrer opplevelsen av å høre til, å være en betydningsfull person i fellesskapet og muligheten til medvirkning.

Ingrid Lund m.fl.


Debrifing og defusing

Beskrivelse

Defuse: Emosjonell utlufting etter traumatisk opplevelse

Debrife: En systematisk erfaringsinnsamling med involverte

Målet er å forebygge en utvikling av negative, psykiske senfølger hos ansatte.

Ansvar

Nærmeste leder med personalansvar i virksomheten. Det er viktig å etablere dette som et verktøy før hendelser, slik at metoden benyttes umiddelbart.

Bistand kan fås via virksomhetens bedriftshelsetjeneste som gir faglige råd, samt kan yte bistand til avdelinger og enkeltpersoner. Bedriftshelsetjenesten har bred fagkompetanse, inkludert psykologer som er spesialister i arbeids- og organisasjonspsykologi.

Debrifing og defuseing har til hensikt å skape et følelsesmessig klima som tillater at hendelsen eller innsatsen bearbeides fornuftsmessig og følelsesmessig. Målet er å forebygge en utvikling av negative, psykiske senfølger hos innsats- og helsepersonell.


Tiltak ved mobbing v1

For elever som mobber andre, er det viktig å sette i gang tiltak som både stopper mobbingen, fremmer refleksjon over egen atferd, og støtter eleven i å utvikle mer positive sosiale ferdigheter. Her er noen viktige tiltak:

 

1. Samtale og Refleksjon

  • Individuell samtale: Ta en samtale med eleven for å forstå hvorfor mobbingen skjedde. Fokusér på å få eleven til å reflektere over konsekvensene av handlingene sine for den som blir mobbet.
  • Bevisstgjøring: Forklar hvordan mobbing påvirker andre, og diskuter empati og respekt. Dette kan også innebære at eleven må sette seg inn i offerets situasjon.

2. Konsekvenser og Ansvar

  • Naturlige konsekvenser: Innfør passende konsekvenser, som kan inkludere ekstra oppgaver, inndragelse av privilegier, eller begrensninger i friheten i skolegården.
  • Reparativ rettferdighet: Involver eleven i å rette opp skade som er gjort, som å unnskylde seg til offeret eller bidra positivt til skolemiljøet. Dette bør gjøres under veiledning for å sikre at det skjer på en konstruktiv måte.

3. Sosial Læring og Ferdighetstrening

  • Opplæring i sosiale ferdigheter: Gi elevene opplæring i empati, konfliktløsning og kommunikasjon. Dette kan inkludere veiledning i hvordan man håndterer sinne eller frustrasjon på en sunn måte.
  • Gruppearbeid og samhandling: Involver eleven i aktiviteter som fremmer samarbeid og positiv interaksjon med andre elever, slik at de kan øve på gode sosiale ferdigheter i praksis.

4. Støtte og Veiledning

  • Tett oppfølging: Ha regelmessige samtaler med eleven for å følge med på utviklingen og gi støtte. Dette kan også inkludere involvering av en sosiallærer, skolepsykolog, eller annen relevant fagperson.
  • Foreldreinvolvering: Informer og samarbeid med foreldrene for å sikre at tiltakene også støttes hjemme. Diskuter hvordan de kan hjelpe til med å støtte positiv atferd.

5. Forebyggende Tiltak

  • Delaktighet i anti-mobbearbeid: Involver eleven i aktiviteter som fokuserer på å motvirke mobbing, som å delta i kampanjer eller prosjekter som fremmer et godt skolemiljø.
  • Mentorordning: Knytt eleven til en eldre elev eller en voksen mentor som kan gi positiv veiledning og være en rollemodell.

6. Langsiktig Oppfølging

  • Monitorering: Følg med på elevens atferd over tid for å sikre at mobbingen ikke gjentas. Dette kan innebære hyppige samtaler, observasjoner, og samarbeid med andre lærere.
  • Evaluering av tiltak: Gjennomgå regelmessig om tiltakene som er satt i verk er effektive, og juster dem etter behov.

7. Personlig utvikling

  • Positive rollemodeller: Eksponer eleven for positive rollemodeller, enten gjennom litteratur, filmer, eller skolebesøk, som kan inspirere dem til å endre sin atferd.
  • Kreative uttrykk: Oppmuntre til å uttrykke seg gjennom kreative aktiviteter som kan hjelpe eleven med å bearbeide følelser og utvikle empati.

Ved å kombinere disse tiltakene kan skolen bidra til at elever som har mobbet andre får den støtten og veiledningen de trenger for å endre atferden sin og utvikle seg positivt.


Besøk oss
Nedre Beiarveien 906
8110 Moldjord
Digipro Helse AS
Tlf: 911 63 900
Org.nr.: 921 360 428