Saksbehandlingen
Tildelingskontoret innhenter nødvendige opplysninger for å kunne behandle søknaden. Innhenting av opplysninger fra andre krever skriftlig samtykke til fritak fra taushetsplikt.
Det er som regel fagpersonell på aktuell tjenesteyter-enhet som foretar kartlegging av funksjonsnivå og hjelpebehov.
Nærmere om utredning av hjelpebehovet
Det følger av forvaltningsloven § 17 at kommunen har plikt til å påse at saken er så godt opplyst som mulig før enkeltvedtak treffes. Saksbehandler skal utrede saken, og sørge for at alle relevante forhold er belyst. Det må sikres at det foreligger tilstrekkelige opplysninger til at saken kan vurderes og avgjøres på en faglig forsvarlig måte.
Hvis det skal innhentes informasjon om personlige forhold fra andre enn pasienten/brukerens selv, må pasienten/brukeren samtykke til at instansen fritas fra taushetsplikten.
(kilde: Veileder for saksbehandling)
Tverrfaglig/helhetlig vurdering
Søknader som det er viktig å ha en helhetlig vurdering av, blir vurdert i tverrfaglige møter med aktuelle faginstanser. Dette for å gi en riktigere vurdering av hjelpebehovet og best mulig tilrettelagte tjenester. For eksempel bistår fysioterapeut og ergoterapeut med å vurdere rehabiliteringspotensiale og behov for tilrettelegging i hjemmet og hjelpemidler. Alle som deltar i saksbehandlingen har taushetsplikt og alle søknader og personlige opplysninger blir behandlet konfidensielt.
Enkeltvedtak
Pasient- og brukerrettighetsloven § 2-7 fastsetter at det skal fattes enkeltvedtak ved tildeling, endring og avslag på følgende tjenester når de forventes å vare lenger enn to uker: helsetjenester i hjemmet, personlig assistanse, plass i institusjon, pårørendestøtte og brukerstyrt personlig assistent. At reglene om enkeltvedtak i forvaltningsloven kap. IV og V gjelder, innebærer blant annet at vedtaket skal beskrive hva slags hjelp og hvor mye som tildeles, begrunnelse og tidsperiode for tjenesten. I begrunnelsen skal det vises til de regler og faktiske forhold som vedtaket bygger på, samt de hovedhensyn som har vært avgjørende ved skjønnsutøvelse. I underretningen om vedtaket skal det opplyses om klageadgang, klageinstans og framgangsmåte for dette. Det skal også framgå om tjenesten omfattes av egenbetaling.
Begrunnelsen følger vanligvis ikke med. Den kan fås ved henvendelse til Tildelingskontoret innen klagefristen.
Pasient- og brukermedvirkning
Pasienter og brukere har rett til å medvirke ved utforming og gjennomføring av helse- og omsorgstjenester, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 3-1, og tjenestetilbudet skal så langt som mulig utformes i samarbeid med pasienten/brukeren.
Pasientens/brukerens medvirkningsrett innebærer også rett til å la andre representere seg og å be om at andre, for eksempel pårørende, får være til stede i f.eks. møter eller samtaler med kommunen.
Saksbehandlingstid
Kommunen skal forberede og avgjøre saken uten ugrunnet opphold, jf. forvaltningsloven § 11 a. Enkle saker kan avgjøres raskt; kompliserte saker vil ha lenger saksbehandlingstid. Saksbehandlingen og prioriteringen må ivareta kravet om faglig forsvarlighet, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1. Ser kommunen at saksbehandlingstiden vil strekke seg ut over en måned, skal kommunen snarest mulig sende et foreløpig svar med opplysning om årsaken til at henvendelsen ikke kan behandles tidligere, og når en avgjørelse i saken kan forventes å foreligge (jf. forvaltningsloven § 11 a).
Iverksettelse
Når helse- og omsorgstjenesten blir oppmerksom på et mulig hjelpebehov, for eksempel ved mottak av en søknad, gjøres det en vurdering av hvor raskt pasienten/brukeren har behov for hjelp. Dersom det vurderes at det foreligger et hjelpebehov som må dekkes umiddelbart, vil kommunen starte opp med tjenester først, og foreta utredning og utforming av vedtak i etterkant.