Samtykkekompetanse
For å samtykke til helsehjelp må pasienten ha samtykkekompetanse.
Samtykkekompetanse – også ofte kalt beslutningskompetanse – handler om at pasienten kan ta valg om egen helse og forstå konsekvensene av dem. Ulike medisinske tilstander, for eksempel demens eller psykisk sykdom, kan føre til at pasienten mister denne evnen helt eller delvis – vi sier at pasienten ikke er samtykkekompetent. Regelen om samtykkekompetanse står i pasient- og brukerrettighetsloven § 4-3.
Det er aktuelt å vurdere pasientens samtykkekompetanse når det er tvil om pasienten forstår hva han eller hun sier ja eller nei til, for eksempel hvis pasienten nekter å ta livsnødvendige legemidler.
Samtykkekompetanse skal vurderes konkret for den helsehjelpen som skal gis og pasientens forutsetninger for å kunne samtykke skal optimaliseres. Selv om en pasient vurderes å mangle samtykkekompetanse vedrørende innleggelse, kan vedkommende likevel være samtykkekompetent til å vurdere for eksempel legemiddelbehandling.
Alt helsepersonell som yter helsehjelp, har et ansvar for å vurdere om pasienten har samtykkekompetanse eller sørge for å få en kompetent vurdering der det er behov for det.
Hvem som skal vurdere samtykkekompetansen i den enkelte situasjonen, avhenger av hva slags helsehjelp det er snakk om og hvem som har det faglige ansvaret for helsehjelpen.
Det er utviklet verktøy for hjelp i vurderingen av samtykkekompetanse.
Formål og målgruppe
Kurset skal gi deltakerne en grundig forståelse av hva samtykkekompetanse er, hvordan det vurderes og hvilke juridiske og etiske rammer som gjelder. I tillegg gi deltakerne trygghet i å vurdere samtykkekompetanse og håndtere situasjoner der kompetansen er svekket eller fraværende. Deltakerne skal også få innsikt i verktøy for hjelp i vurderingen av samtykkekompetanse.
Kurset er aktuelt for alle som yter helse- og omsorgstjenester.
Innhold
Noen av temaene som blir omhandlet i kurset er
- definisjon og grunnleggende prinsipper ved samtykkekompetanse
- kriterier for vurdering av samtykkekompetanse
- juridiske aspekter
- praktiske metoder og verktøy for vurdering
- etiske dilemmaer
Deler av teksten er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Digipro Helse AS.